Porvari vapisee vappuna

Vappu on täällä taas. Ainakin Helsingissä ja Tampereella anarkistit ja muut antikapitalistit ovat aloittaneet valmistautumisen hyvissä ajoin. Pian sima solisee ja kaduilla paukkuu.

Vapun parhaita perinteitä noudattaen ja ehkä hiukan viime joulukuun Kiakkovierasjuhlista inspiroituneena Helsingin vappupäivän anarkistiblokin kutsussa korostuu luokkataistelu. Tähän on tietenkin syynsä, sillä hallitus on perseillyt pitkin kevättä ja tehnyt leikkauspäätöksiä, joiden seurauksia köyhät maksavat vielä pitkään selkänahastaan. Paitsi jos syntyy tarpeeksi vastarintaa..

vappu1

“Arkadianmäellä istuu joukko rikkaita loisia, jotka hokevat, että ”vastakkainasettelujen aika on ohi ja ettei Suomessa ole luokkaeroja – paskapuhetta!

Tuloerot kasvavat ja samaan aikaa, kun leikkauspolitiikkaa hyökkää heikoimmassa asemassa olevien kimppuun, rikkaat rikastuvat entisestään. Vain harvoilla on mahdollisuutta osallistua päätöksentekoon omasta elämästään ja ympäristöstään.”

-Helsingin Kutsu vappumarssin anarkistiblokkiin 1.5.

vappu21

Tampereella taas aloitetaan jo vappuaattona retrosti nimetyllä Karnevaalilla kapitalismia vastaan. Luvassa on kutsun mukaan mielenosoitus, katubileet, ruokaa ja bändejä.

Tampereen antikapitalistista mielenosoitusta on mainostettu julisteilla, banderollin pudotuksilla, sarjakuvilla ja ties millä:

vappu

vappumainos-pieni-1

Helsingissä taas yllättävän iso Nyt saa riittää -mielenosoitus sähköisti tunnelmaa kaduilla alle viikko ennen vappua:

1897718_869798973046407_3275157387856143123_nMutta miksi anarkistit juhlivat vappua?

Vapulla on historian saatossa ollut useita merkityksiä. Mutta monet ihmiset jotka viettävät tätä vallankumouksellisen työväenliikkeen perinteistä juhlapäivää, eivät ole selvillä vapun taustasta.Tapahtuma, joka on niin anarkistien vapunvieton kuin koko vapputradition takan, liittyy toukokuun 1886 Chicagon tapahtumiin.

Miksi sitä vappua oikein vietetäänkään

Vapun synkästä taustasta huolimatta se on yksi harvoista työväen kansainvälisistä juhlapäivistä. Tehdään vapusta taas vaarallinen juhla, joka saa porvarit kaikkialla vapisemaan – barrikadeilla bailataa!

foto_no_exif-sima

This entry was posted in vastarinta and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

One Comment